Web Analytics Made Easy - Statcounter

אשר יוגורטי

 

1. ביום ראשון, 5/10/03 (לפני יומיים), פרסם עמי בן בסט רשימה באתר זה, הנוגעת לניסיון פסיכדלי לבצע "העשרת" צלילים באמצעות מריחת מזון מסוגים שונים על פני תקליטורים.

2. ביום שלישי, 7/10/03 (היום), פרסם העיתון "ידיעות אחרונות", במוסף הכלכלה (וגם באתר שלו, YNET, הפעם באזור ה"מחשבים") כתבה דומה ביותר, כאשר האזכור למקור הוא סוכנות הידיעות AFP, ומוזכרת רק המתרגמת של הידיעה, לילית נגר.

3. משיחה טלפונית שערכתי בתחילת הערב עם עמי בן בסט, הוא אמר שהוא לא מצא את התכנים לרשימה שלו דרך AFP (מה שלא אומר ש-AFP לא שלחו ידיעה כזו, ייתכן בהחלט שהם שלחו), אלא באמצעות ניוזלטר של New Scientist (אני לא הצלחתי למצוא קישור לידיעה בנושא זה, באתר הזה) ודרך האזור הרלוונטי באתר האוניברסיטה בה עובד הד"ר המדובר.

מצאתי גם שהידיעה הופיעה כבר קודם באתרים שונים:
א. ב-23/9/2003 באתר אוסטרלי לענייני IT
ב. ב-12/9/2003 באתר שנראה לי כמקור לא רע לסוג הנושאים הזה
ג. ב-11/9/2003 באתר אוסטרלי אחר

4. חיפשתי באתר של AFP וגם באמצעות גוגל (בתוספת אזכור של AFP) את שמו של הד"ר בתוספת מילות מפתח של הכתבה כמו BEER או YOGURT, אך לא עלה דבר.

5. הצלחתי לדבר עם גל מור, עורך במדור המחשבים של YNET. גל אמר שהכתבה הזו שובצה עוד מלפני שבוע לפרסום בעיתון הדפוס (וכפועל יוצא מכך, פורסמה גם באתר האינטרנט באותו היום).
כמו כן גל אמר שידיעות שמופיעות ב-New Scientist בד"כ מופצות אח"כ על ידי סוכנויות הידיעות השונות למערכות העיתונים.

לאור הדברים שגל אמר – הרצתי חיפוש בגוגל, הפעם תוך ניסיון למצוא אתרים אחרים אשר מתייחסים לפרסום של New Scientist, ומצאתי כמה כאלה, אשר פרסמו את העניין כבר לפני כמעט חודש:

11/9/03 – Sify
11/9/03 – CDFreaks
17/9/03 – Burning Bits

יסיק כל איש את מסקנותיו מסמיכות הפרסומים שלעיל, ונשוב וניזכר שעיתוי זה הכל בחיים (וגם שכדאי מדי פעם לגוון את המקורות מהם אנו ניזונים במידע).

תוספת למאמר ביום שלישי, 25/11/2003: התנצלות על החשדות שהעליתי ברשימה זו והמשך דיון בנושא ניתן למצוא ברשימה זו.

Join the Conversation

5 Comments

  1. איתן,
    תודה על המחקר המקיף (מה זה AFP?). בדקתי זמנים. הסיפור הופיע בניו סיינטיסט ב-13 בספטמבר. כלומר בסביבות הזמן שבו היא פורסמה בכל המקורות שמצאת (מחצית ספטמבר 2003,פלוס-מינוס).

    לפני כמה ימים נחה עלי רוח שטות ופרסמתי מה שפרסמתי. למה "ידיעות" חיכו 20 ימים, ממחצית ספטמבר עד היום, אין לי מושג. אבל זה גם לא כל כך חשוב. זה רק יוגורט.
    אני רץ לשדה התעופה אוטוטו. מקווה שיהיו לי דברים מעניינים יותר לספר עוד שבוע. אוףף…היה שם אתמול בלילה מינוס מעלה אחת!! אני חייב לקחת גם סוודר. תחזיקו מעמד.

  2. הידיעה פורסמה במוסף המחשבים של "ידיעות אחרונות" המצורף מדי יום ראשון למוסף הכלכלה. המוסף – כידוע לכל מי שעבד במערכת מוסף עיתונאי כלשהי – נסגר מספר ימים קודם לפרסומו, בשל עומס על מוכנות הדפוס. במקרה זה, נסגר המוסף לפני יום כיפור וכמובן לפני סוף השבוע שקדם לו, כלומר בסביבות רביעי-חמישי 1.10-2.10. אולי קודם. מכאן שאין כל בסיס להשערה שידיעות נשענו על בן בסט.
    ובכל מקרה – הוא לא המציא שום דבר. האם על העיתונות הכתובה לתת קרדיט לכל בלוגר שיצטט ידיעה שהופיעה במקום אחר, גם אם הוא היה הישראלי הראשון לעשות זאת? ואיך בכלל אפשר לעקוב אחרי כל מה שיפורסם במאות הבלוגים הישראלים שיש?

  3. 1. ייתכן ויש כאן צירוף מקרי ייחודי ונדיר שגרם לסמיכות הפרסום.

    2. לצערי אני חוזה שמקרים כאלה ילכו ויתכפו, בשל הנטייה של רבים לגשת לאותם מקורות מידע וגם בשל התפתחות סצנת הבלוגים כמתחרים מסוימים לעיתונות. אפשר בהחלט לציין מקרה זה כסמן ראשון למקרים שכאלה.

    3.
    א. למעט תחקירים מקוריים, אף אחד לא ממציא כלום וכולם מעתיקים מידע קיים מרחבי האינטרנט. החוכמה היא ליצור תמהיל תוכן מעניין בעל אמירה משמעותית.

    ב. בתשובה לשאלותיך, אז בגדול: כן. כל מי שיוצר כתבה / רשימה צריך להפנות למקורות שלו, כמו בעבודה אקדמאית (השאלה אם לתת קרדיט למקור הראשון או המקורי, תישאר פתוחה לעת עתה), וזאת מכמה סיבות:

    ראשית, יש כאן הגינות של מתן קרדיט לעבודה שעשה אחר ואתה נסמך עליה (שלא לדבר, חס וחלילה, על פרגון);

    שנית יש בכך משום השכלת הקורא והפנייתו למקורות נוספים מהם הוא יוכל להשכיל, ולא ליצור לו מצג שווא ש"רק העיתון / אתר שלנו יודע על נושא הכתבה", זו לא מערכת סגורה, למרות שמנסים לעשות אותה כזו.

    ג. לגבי המעקב, לא צריך לעקוב – צריך לנסות את מנועי החיפוש השונים לפני הפרסום, אם רוצים לוודא "בלעדיות". כאשר יש רצון אפשר גם למצוא את הדרך.

    אני למשל התחלתי לחפש תכנים ב"רשימות" דרך גוגל (בהיעדר מנוע חיפוש פנימי לאתר), וגם אני משתמש רבות באופציה המתקדמת של גוגל לחפש רק בתכנים של אתר מסוים על ידי הוספת site:www.sitename.com , זה מאוד מייעל את החיפוש.

Leave a comment

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *