Web Analytics Made Easy - Statcounter

שפת הסתרים של דור הביט

בניוזלטר אבטחת המידע של מיקרוסופט, שהגיע אלי היום (יש עדכוני אבטחה חדשים, לכו תעדכנו), נתקלתי במשהו משעשע מצד אחד, אך מצד שני גם מלמד אותנו משהו על רוח התקופה.

במסגרת המדור החשוב הנוגע לגלישה בטוחה של ילדים ברשת, פרסמה החברה מדריך להורים אשר מפלבלים בעיניהם במבוכה מול פני העידן החדש – כיצד להבין Leetspeak, שפת הכאוס המשמשת את הילדים שלהם בהתכתבות עם החברים שלהם.

אני משער שהכוונה של מיקרוסופט במדריך זה היא לא לעזור להורים להיות חברים מגניבים של ילדיהם, אלא שטמונה כאן הנחה סמויה שלא כתובה באופן מפורש, שאם כבר ההורים מפקחים בדרכים שונות על מה שהילדים שלהם עושים ברשת, אז לפחות שיבינו את המסרים החייזריים הללו.

Leetspeak (המילה ‏Leet היא שיבוש של Elite) הוא הסלנג האינטרנטי של דור שמקליד מהר.

המדריך מציע מספר חוקי יסוד בכדי להבין את השפה הצעירה:

* מספרים וסימנים מחליפים לעתים קרובות אותיות בעלות דמיון ויזואלי.
* אותיות מסוימות יכולות להחליף אותיות אחרות בעלות צליל דומה.
* חוקי השפה הסטנדרטית אינם נשמרים בקפדנות.
* שגיאות כתיב לא עוברות תיקון.
* שילובי סימנים ומספרים יוצרים הדמיה של אות.
* סיומת של 0rz גורמת לצורת רבים של המילה.

(כאשר מסתכלים על רשימת החוקים הזו, אפשר גם להגיד ש-Leetspeak היא למעשה סוג של הצפנה. וכן, ההורים הם היריב. "דור לדור יביע אומר"?)

כמו כן מוסבר להורים הנבוכים, שגם חוקים אלו לא יעזרו להם, כי שפה זו, שהחלה כצורת תקשורת ייחודית להאקרים וגיימרים, אינה קופאת על שמריה, והיא שונה באופן מהותי על פני הרשת, אין דיאלקטים רשמיים או אזוריים, ואפילו "מילים" דומות יכולות להיות בעלות משמעות שונות עבור קבוצות התקשרות שונות.
זה נראה לי בדיוק המדריך שבמקום לעזור להורים רק יגרום להם לשקוע יותר בחוסר אונים.

לצעירים תמיד היו ויהיו ביטויים ייחודיים משלהם, שהם ממציאים ויוצרים כחלק מהטבעת חותמם בעולם. אבל שפה שלמה?
ברור שהבסיס העיקרי לשפה זו נובע מאילוץ, טכנולוגי ביסודו, להשתמש במקלדת, אולם גם מהאקטיביות הבסיסית של הצעירים, אשר שואפים שקצב דיבורם המהיר יישמר גם בעת התכתבות מקוונת.

מהפכות הן נקודות קיצון בחיי האנושות, בהן סדרי עולם משתנים.
לצעירים יש יתרון במהפכות, כי הם יותר מוכנים לקבל מצבים חדשים (ולו כי מצבים אלו הם הדבר הראשון בו הם נתקלים בחייהם, ולכן הם נראים להם טבעיים) ומפעמת בהם רוח סקרנות והרפתקנות.

אם בעבר מהפכות טכנולוגיות התנהלו, יחסית להיום, לאיטן, כך שניתן היה להתרגל אליהן לאורך תקופה ארוכה וגם הדור הבוגר היה יכול להחליט עד כמה הוא חושף את הדור הצעיר לשינויים, הרי שהרשת היא כבר רכבת אקספרס.
לוחות הזמנים התקצרו באופן מבהיל, וחדירה של טכנולוגיות חדשות לחיי היומיום הופכת לדבר שבשגרה – כך שרק מי שמוכן, בעיקר נפשית, להתנסות וללמוד, יוכל לשלוט ולהוביל.

כך שאנו מגיעים כיום למצב בו התהפכו היוצרות, ובִמקום, כפי שהיה עד היום, שהצעירים יִלְמדו מהמבוגרים ויתאימו עצמם אליהם – לא מעט מבוגרים הם אלו אשר צריכים להתאים עצמם לצעירים וללמוד מהם אודות העולם – עולם של מחשבים, רשת והתרבות שנוצרה סביבם.
ללמוד שהעולם של היום שייך למהירים.

Leave a comment

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *