Web Analytics Made Easy - Statcounter

הפגנת חולשה

מעניין, הקטע הזה של הפגנת התמיכה בהסכם ז'נבה.

ראשית, קשה לי להגיד שזו ההפגנה הוירטואלית הראשונה בעולם. אולי הראשונה שהיא לא מחאה. התקפות DoS ו-DDoS הן הפגנות מחאה אפקטיביות ביותר.

מבחינת יחסי שלטון-אזרחים וגבולות השיח הדמוקרטי, יש כאן בהחלט חדשנות. רק שהיא למעשה לרעת רעיון ההפגנה בפרט והדמוקרטיה בכלל.

הרעיון הבסיסי בהפגנה הוא בכך שלאדם כל כך רע או שהוא רוצה לשנות דבר מה – עד שהוא מוכן לעשות מאמץ מסוים למען רעיון, לחבור לחברים לרעיון, ליצור מסה רעיונית בעלת נפח ונוכחות. איזו אחווה אנושית, קולנית, מיוזעת ומעייפת. אדם מרוויח את השפעתו על החברה (קטנה ככל שתהיה) בזיעת אפו.

הפגנה אמורה להיות משהו יוצא דופן משגרת החיים, זעקה משותפת של בעלי עמדה דומה. המפגינים אמורים להראות שאכפת להם על ידי מאמץ. המאמץ והנכונות להתעמת עם השלטון המכהן, ואפילו עם נציגי החוק, ואולי גם להפריע לסדר החיים השוטף, הבורגני – אלו הן העדויות הטובות ביותר לאכפתיות, ללהט, לכאב, לרצון לשנות.

המטרה היא ליצור מסה שלא ניתן יהיה להתעלם ממנה (באמצעות ערוצי התקשורת המרכזיים של התקופה הנוכחית: עיתונות, טלוויזיה ורדיו), גם אם היא לא תשנה מיידית, או בכלל, את התנהלות השלטון המכהן.

הרשת כיום עדיין אינה כלי בעל השפעה על מקבלי החלטות ברמה של ממשלות – היא גלובלית מדי, מבוזרת מדי, אנונימית מדי.

הפגנה וירטואלית שכזו היא קבלן קולות לעצלנים, הן מצד המפגינים והן מצד מלקטי התמיכה.
זה הפרד ומשול – במקום לגבש קהל, לשכנע ברמה האנושית, ליצור תנועה, לדחוף לפעילות – אומרים לאנשים את ההיפך: שבו בבית והמירו את המאמץ בלחיצת כפתור.
זהו, סיימתם. אתם מספר 83,263 במונה האתר שלנו, אתם כוח. גרמתם לשינוי, אתם אזרחים טובים. תמשיכו בחייכם.
אישור לעצלות, הרדמה, סימום.
זו הדרך ל-"1984" במו ידינו.

עם כל אהדתי למחשבים ותקשורת נתונים, אני סבור שהם אמצעי ולא מטרה. ברגע שהם הופכים לסוף הדרך ולא לחלק ממנה, נורת אזהרה צריכה להידלק.

 

מבחינת השמאל הישראלי, ההפגנה הזו היא הדבר האחרון שהוא צריך כעת.
ההפגנה היא אישור נוסף על הניתוק, הוירטואליות, חוסר היכולת לשכנע קהל אדיש או מתנגד.

מנהיגים אמורים להוביל, לשכנע, לסחוף. לא להסתתר בטקסים ביזאריים בארצות יותר-מדי-נקיות (מה זה היה עץ הזית הזה, השתול על פלגי שלג על בימת הטקס בז'נבה, שוויץ? פליט? עקור? איזה חוסר טעם ורגישות), לא מאחורי אתרי אינטרנט עתירי גימיקים.

יוסי ביליין הוא צל, העתק חיוור של שמעון פרס, מי שמסוגל להקסים ולשכנע את אויביו ואת שועי עולם, אך משום מה מתקשה לבצע זאת מול עמו שלו. שוויץ מועדפת אצלו על פני כל מעוז של הימין.
אם השמאל הישראלי רוצה לצבור כוח, יצא נא בגופו הגשמי והמצוחצח אלי מוקדי הכוח המסורתיים של הימין, אל מפגשי בית וכנסים – וינסה לשכנע אזרחים בעמדותיו, בכדי שיעברו לצד שלו.

השמאל הישראלי זקוק כעת, ברגעי השפל שלו, יותר מכל – לנביא(ת) זעם כדוגמת שולמית אלוני ולא לפקיד מנומס כמו יוסי ביילין, לנוכחות מתלהבת ומעוררת בשכונות מצוקה ולא לעוד מיזם מנוכר ודיגיטלי.

Join the Conversation

5 Comments

  1. בין אלה שיש להם יכולת לאינטרנט, ובין העניים.
    ביילין, זה שמציע שכל מתפקד יתן 900 שקל.

  2. ההפגנה נכשלה בגלל שמי שהרים אותה לא הבין איך יוצרים אינטרקציה באינטרנט ולא בגלל עצם השימוש באינטרנט.

    לדעתי אלו הפאקים בגדולים שהיו בהפגנה (לטובת מי שמתכנן הפגנות כאלו בעתיד)

    1. הפגנה באינטרנט לא שונה מאף הפגנה אחרת, וצריך לפרסם אותה גם בשילוט חוצות גם בטלביזיה גם ברדיו וגם באינטרנט. אני שמעתי רק פרסומות ברדיו.

    2. צריך לדאוג שכמה שיותר אנשים יגיעו, אם צריך אז לארגן הסעות. כל חברת מחשבים גדולה בארץ יכלה להפוך כל סניף של מרצ והעבודה בארץ למקום שאליו אנשים יכולים להגיע בשביל להשתתף בהפגנה.

    3. הפגנות נערכות בעיקר בשביל התקשורת לכן צריך לספק לתקשורת תוכן שניתן לדווח עליו. שידור ישיר אינטרנטי של נאום משותף של ביילין ונוסיבה היה מושך את התקשורת יותר ממסמך WORD מאפשר לקרוא באתר. כמובן שגם התגודדויות מחוץ לסניפים היו מושכים את התקשורת.

    4. הפגנה צריכה להראות כמו הפגנה, הרבה אנשים שונים אומרים דברים שונים, מניפים שלטים שונים ובאופן כללי אחרי חמש דקות מפסיקים להקשיב למה שקורה על הבמה ומתחילים לחפש מישהו להתחיל איתו או סתם לדבר עם השכן. ההפגנה הזו נראתה כמו פרסומת FLASH והיתה בה אינטרקציה אפסית בין המפגין להפגנה ובין המפגינים לבין עצמם. לדעתי במקום להשתמש במערכת של וואלה הם היו צריכים להשתמש במערכת של משחקי רשת מרובי משתתפים עם עדיפות לSIMCITY. אם היו מצליחים לעשות את ההפגנה הזו בSIMCITY הרבה יותר אנשים היו גם מגיעים אליה.

    מעבר לכך ההפגנה לא מיצתה את כל האפשרויות שאינטרנט מעמיד בפניה כמו יצירת הפגנות סימולנטניות בשפות שונות, שיחה ישירה בין "ביילין" (למעשה אנשים במטה) למפגינים ובטח יש עוד דברים שלא חשבתי עליהם.

  3. בבאנר שפרסם את ההפגנה, הופיע שמו של שמעון פרס ברשימת שמות רצה. אמנם הוא נאם בהפגנה, אך הוא אינו בין תומכי ההסכם, אלא מתנגד לו.
    מי שהתבונן בבאנר, שפורסם במקומות רבים, קרוב לוודאי הוטעה לחשוב שפרס הוא בין אלה שאמרו "כן" לז'נבה.

    לגבי דבריך, התשובה הרשמית היא שמדובר בפעולה משלימה לפעולות שטח.
    מטרה לא שולית בכל הפגנה היא עידוד המפגינים עצמם וחיזוקם בדרך, ואפשר שזה מושג גם כשההפגנה וירטואלית. ועוד, סביר שחלק מהנכנסים לאתר נרשמו באותה הזדמנות לפעילות נוספת, לרשימות תפוצה וכו'.
    אני דווקא מניח שנושא הפגנות הרשת יכול מאד להתפתח, גם אם לעולם לא יהיה תחליף לנוכחות ברחובות.

  4. להיסטוריון: מה 900 ₪ מכל מתפקד? מאיפה המידע הזה?- השכל אותנו.

    למרק ק.:
    1. אכן, רצוי לפרסם כל אירוע המוני בכמה שיותר ערוצים.
    2. הסעות? לאן? לאינטרנט?- אם אנשים מגיעים, פיזית, למקום פיזי (סניף), בכדי להשתתף בהפגנה וירטואלית – הרי שכבר נוצרת לך הפגנה רגילה. אם הצלחת להביא אותם לסניף מפלגה, אז כבר תביא אותם לכיכר ותקיים הפגנה כהלכתה. או שמה קיים חשש שהכיכר, אהממ…, לא תתמלא?
    3. למשוך את התקשורת לאתר? נאום משותף עם נוסייבה? נראה לך שזה ייכנס לעמודים הראשונים?- שים דמות של יגאל עמיר סימן II ובצע התנקשות וירטואלית. בטוח יכתבו על זה מחר בעיתון. אולי גם יצלמו לטלוויזיה את מסך המחשב. פרובוקציות זה מה שמוכר היום עיתונים, סף הגירוי שלנו זה לא מה שהיה פעם.
    4. רעיון יפה, ליתר אינטראקטיביות. ויכוחים מקוונים בין אווטרים. אולי בפעם הבאה.

    בטוח שאפשר לשפר את החוויה בעת השיטוט באתר, עדיין – זה הפרד ומשול, זה כל מה שרשמתי לעיל. זו לא הדרך.

    ל-dh:
    * לא הבנתי. אם שמעון פרס נגד ההסכם, אז מה הוא נואם בהפגנה שהיא בעד ההסכם?
    * מה פירוש "התגובה הרשמית"? מאיפה הבאת מידע זה? מה הן פעולות השטח האחרות? האם הן זוכות לחשיפה דומה, כפי שהפגנה זו קיבלה?
    * אין ספק שכל מחנה יכול לעודד את עצמו בקלות. לא ממש מתקדמים ככה. צבירת השפעה היא על ידי הגדלת המחנה, לא ע"י לטיפות הדדיות.

  5. שמעון פרס נאם בהפגנה והצהיר שהוא בעד שלום ובעד הידברות, אך מתנגד לסעיפים שונים של ז'נבה. הוא התבטא די בחריפות כנגד מרכיבים שונים בז'נבה, כמו שיבת הפליטים.
    מהכללתו בבאנר (תחת הכיתוב "אומרים כן לז'נבה) משתמעת תמיכתו החד משמעית בהסכם, וזו הטעייה.

    שמעון פרס נאם בהפגנה והצהיר שהוא בעד שלום ובעד הידברות, אך מתנגד לסעיפים שונים של ז'נבה. הוא התבטא די בחריפות כנגד מרכיבים שונים בז'נבה, כמו שיבת הפליטים.
    מהכללתו בבאנר (תחת הכיתוב "אומרים כן לז'נבה) משתמעת תמיכתו החד משמעית בהסכם, וזו הטעייה.

    נערכו הפגנות סטנדרטיות בתמיכה בהסכם בקמפוסים. ייערכו הפגנות נוספות. גם פעילי יחד לא רואים בהפגנה הוירטואוזית הרבה יותר מגימיק.
    (אגב, קשה לארגן הפגנת המונים כשאין כל כך המונים. הפגנה דלת משתתפים בכיכר רבין יכלה להותיר רושם גרוע מאד, כולל על המשתתפים עצמם).

Leave a comment

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *