Web Analytics Made Easy - Statcounter

בלוגייטס

מפחיד. באמת מפחיד.

במסגרת ניוזלטר עליו אני מנוי, מטעם מיקרוסופט – החברה מתחילה לידע את הלקוחות אודות הבלוגים של העובדים שלה. וכמובן שלמפתחים יש אתר נפרד. לא מפליא, כרגיל, תופסים תחת… (;
(ולא, לביל גייטס עדיין אין שם בלוג משלו)

מסיור קצר ורנדומלי ראיתי שיש הרבה בלוגים עם שורות קוד (אם זה מה שעושה לכם את זה), קצת פחות בלוגים שמשכתבים מאמרים טכניים בנימה קצת יותר אישית בתוספת קישורים לדפים באתרי החברה, והכי מעט בלוגים שנראים ממש אישיים.

אלו האחרונים לרוב מתארחים שלא במסגרת דומיין כלשהוא של החברה, אלא הם קישורים לאתרים חיצוניים, שם, כך נדמה לי, הרוח יותר חופשית.

הגבתי לא מזמן לרשימה של יגאל חמיש שהעלתה את הנושא של בלוגים במסגרת מקום העבודה.
ואכן, המימוש נראה בעייתי. הרי כל הרעיון של בלוג הוא שאנשים יכתבו, עד כמה שניתן, מה שבראש שלהם, בלי תכתיבים ונושאים סגורים.
תסתכלו בקישור הראשון שנתתי – בסוף הדף, במנגנון החיפוש, מה הקטגוריות שניתן לבחור? בעיקר מוצרים של החברה…

הרעיון היפה של בלוג כדרך להביע ולהחליף דעות בין קולגות על נושאים מקצועיים הוא רעיון נעלה, רק שהוא מתעלם מהמרכיבים הרבים שיכשילו אותו: הצורך לשמור על מקום העבודה (ולכן להתנהג יפה בדבריך ובכתביך), הפוליטיקה הארגונית (קנאה, צרות עין, יריבויות ושאר טלנובלות), חוסר היכולת של רוב הארגונים לראות בפעילות כזו מרכיב רווחי בטווח זמן קצר וכדומה.
המרכיבים האלו גורמים לכתיבה בסגנון הפראבדה. צנזורה עצמית מראש, היצמדות ל"רוח החברה". כיצד ניתן ליצור, לדמיין, להתבטא בסד שכזה?
הרי בעיה שלא מעלים אותה, שלא ממפים אותה במלואה – לא תיפתר, לא תיעלם. היא בעצם לא קיימת. למה לשנות? למה לקדם? ממילא הכל בסדר.

הרי חלק מהחוקים הלא כתובים בעבודה הוא שמשלמים לך בכדי *שלא תגיד את דעתך*. שתשתוק ותזרום.
אז עכשיו אומרים לעובדים, יש טרנד שצריך לעלות עליו, אז תכתבו את "דעתכם" על מוצרי החברה (תוך הנחה מובלעת (או לא?) שאתם צריכים להיות בסה"כ חיוביים, כן?). מעכשיו אנחנו חברה פתוחה, ליברלית, שנותנת מקום לביטוי של העובדים. Yeah, right.

זה באמת שלב חדש ביחסי העבודה – לא רק שאסור לך להגיד דברים שליליים שאתה חושב (אבל מרשים לך לשתוק), אלא אתה גם צריך להתחיל להיות חיובי באופן פעיל ולקדם את החברה.

לקחת את הבלוג, רעיון כל כך יפה, של חופש ביטוי, של יצירה אישית – ולאנוס אותו לטובת אינטרסים מסחריים / כלכליים / שיווקיים של חברות וארגונים?

Join the Conversation

2 Comments

  1. לעניין המפתחים שתופסים תחת:
    ברמה העקרונית ייתכן שיש אמת בטענה שמפתחים תופסים לפעמים תחת על אחרים (-:, אבל במקרה של הבלוגים נראה לי שאין פה חלוקה מכוונת בין האצולה הפיאודלית לווסאלים הכנועים. שני הדומיינים העיקריים שמחזיקים את הבלוגים (האחד הוא weblogs.asp.net והשני blogs.msdn.com ) מובילים ככל הנראה אל אותם השרתים.

    נכנסתי אקראית לאחד הבלוגים שהופיעו ברשימה הכללית:
    http://weblogs.asp.net/oldnewthing/category/2283.aspx
    ועכשיו החלפתי רק את הדומיין:
    http://blogs.msdn.com/oldnewthing/category/2283.aspx

    … הגעתי לאותו אתר.

    לעניין התכנים וחופש הביטוי:
    אני מנוי על הבלוגים האלה כבר מספר חודשים, חלקם מסיבות מקצועיות וחלקם פשוט מעניינים אותי אישית. כן כן, אני מודה בזה, (לכל אחד יש איזו 'שריטה', לא?).
    עדיין לא נתקלתי בהודעות נאצה של עובדי מיקרוסופט נגד המדיניות המונופוליסטית של "מיקרו$ופט" או דברים קיצוניים במיוחד, אבל בהחלט יש שם ביקורת וריבוי דעות (אישיות, עם disclaimer).
    קראתי שם למשל הרבה טענות ותלונות על באגים ב- Windows וב- IE, קראתי מאמרים של חסידי מקינטוש ואפילו (להחזיק חזק) מאמרים חיוביים בנושא קוד פתוח. אז נכון שיש פה אלמנט של "אח גדול" אבל הרוח הכללית שמנשבת משרה תחושה של פתיחות.

    כהערת אגב, מדובר בכלי מקצועי בעל ערך רב. ניתן למצוא שם אינספור טיפים בנושאים שונים, תכונות לא מתועדות של מוצרים והרבה מאד מידע מוקדם על מוצרים שעדיין לא יצאו החוצה.
    לדוגמה, Service Pack 2 של XP ותכונותיו החדשות נדונו בהרחבה עם צילומי מסכים ועצות כיצד להתכונן מראש לעדכון, הרבה לפני שעיתונות המחשבים התחילה להתחמם על הנושא. לא רק זה, אלא שגם השינויים שנעשו תוך כדי הפיתוח, תוארו שם בפירוט. דוגמה נוספת היא בתחום כלי הפיתוח העתידיים ושפות הפיתוח, גם שם מדובר במידע רב ערך ודיונים פתוחים שמתקיימים בין הצוותים המקצועיים לקהל היעד שלהם.

  2. הערה ראשונה:

    כן, אותם השרתים, שיושבים על אותה הקרקע באותה עיר, באותה מדינה, באותה יבשת… וכן הלאה (:
    יאללה, יאללה – ה-FQDN הוא המסר (:
    לא לשחק אותה צנוע ומתחבר לעם.
    עכשיו ברצינות, מבחינה יותר מעמיקה אני רואה שבאמת רוב הקישורים הולכים לשני הדומיינים שרשמת, ומיעוטם לדומיינים חיצוניים לחלוטין. כך שבכל מקרה אין חלוקה בין אנשי סיסטם ורשת לבין מפתחים. יש מקום רק למפתחים… (asp.net או msdn.com) (;

    הערה שנייה:

    אני שמח שאתה מוצא בבלוגים האלו עניין, ולו מקצועי, וגם ביקורתיות.
    זה יפה, אבל ברור לך שזה לא באמת חופשי, בין אם בגלל פיקוח חיצוני או אישי מראש.

    אני משער שבבלוגים ו / או פורומים שאינם משויכים לחברה היית מוצא יותר חופשיות וביקורתיות, וכנראה שגם לא פחות עניין מקצועי.

    הערה שלישית:

    בנושא טיפים וטריקים, תכונות לא מתועדות והצצה אל תהליך הפיתוח.
    מניסיוני, כל נושא התיעוד והיידוע של MS כלפי הלקוחות הוא במקרה הטוב רשלני, ובמקרה הרע מעורפל ומבוזר בכוונה, בין השאר בכדי לגרום לרכישת ספרות, קורסים ואירועי TECH-ED.
    לכן, אני לא ממש אסיר תודה שהם מפזרים לי פירורי מידע ברחבי הרשת.

    כיום, כל חברה שמכבדת קצת את עצמה – מצרפת למוצר קובץ PDF (או כמה כאלה), עם דרישות המערכת, אסטרטגיות וטקטיקות לתכנון והטמעה, מדריך למשתמש, מדריך למנהל ו"פתרון בעיות".
    הקטע לא בהכרח ה-PDF, אלא מתן נתיב לימוד ברור ללקוח, שבסופו הוא יידע להפעיל את המוצר בלפחות 90% מיכולותיו, בלי להידרש לספרות של החברה, לקורסים, לטיפים, צילומי מסך, והכי יפה: תכונות לא מתועדות.
    מה זה? הם מסתירים משהו מאיתנו? אם יש תכונה שהלקוחות יכולים להשתמש בה – תכניסו אותה לתיעוד הרשמי, אם לא – אז פשוט אל תאפשרו אותה.
    הדבר היחיד שאני רואה כנחמד הוא מתן הצצה לתהליכי העבודה והשינויים במהלך הפיתוח.

    לגבי דיונים, יש הרי כלים בדמות News Groups (שהחברה גם מעלה אותם בממשק WEB) ופורומים. בלוג הוא לא ממש מקום שוויוני לדיון – אדם כותב את דבריו כ"ראשי", והשאר מגיבים לכך.

Leave a comment

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *